Sistemul de sănătate al României va fi digitalizat: de ce nu este suficient

de: Iozan Carmen
17 08. 2021

România va investi sume foarte mari în digitalizarea sistemului sanitar. Proiectele planificate vor fi în valoare de 400 milioane de euro. Acestea vor face din mediu sanitar un sistem digitalizat funcțional. Banii necesari vor fi din fonduri provenite prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

La acest plan au apelat și alte țări europene. Horvath, compania internațională de consultanță în management declară ”Această sumă reprezintă mai puțin de jumătate din bugetul alocat de Polonia, o altă beneficiară a PNRR, care a planificat investiții de un miliard de euro în digitalizarea sistemului de sănătate. România a decis ca, din totalul de 29,2 miliarde euro, primiți de la Uniunea Europeană prin intermediul PNRR, 2,45 să fie direcționați spre domeniul sănătății. Acest buget este unul dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est, destinat sectorului de sănătate”

Studiul realizat de Horvath, în prima parte a acestui an, vizează întrebuințarea fondurilor provenite prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Țările vizate sunt Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Croația.

Cum vor fi distribuiți banii alocați?

O parte semnificativă din cei 2,45 miliarde euro alocați sănătății vor merge spre înnoirea infrastructurii. 1,9 miliarde de euro vor fi cheltuiți pentru proiecte cum sunt modernizarea spitalelor existente și construirea unora noi, precum și achiziția de aparatură medicală modernă. În ceea ce privește digitalizarea sistemului, România pregătește proiecte ample. Consolidarea telemedicinei, îmbunătățirea infrastructurii digitale a unităților sanitare publice și sistemele mobile de monitorizare a pacienților sunt o parte dintre ele. Asistența tehnică pentru dezvoltarea și integrarea soluțiilor de sănătate digitală face parte de asemenea din proiect.

România este singurul stat, dintre cele șase incluse în analiza Horvath, care intenționează să recurgă la totalul de granturi și împrumuturi accesibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Acestea ajung la suma de 29,2 miliarde de euro. Cehia va obține 7,1 miliarde de euro, Ungaria ar trebui să ia 7,2 miliarde euro, iar Slovacia, 6,6 miliarde euro, dar niciuna dintre aceste țări nu va apela la împrumuturi.